Hur gör jag för att delta?

För att delta i Gåkampen behöver du registrera dig. Fyll i dina uppgifter och du är med. Du kan registrera dig redan idag eller när som helst under kampanjtiden 10.9–19.11. Ju tidigare du registrerar dig desto fler kilometer kan du förhoppningsvis bidra med och dina chanser att vinna priser växer.

Är du ansvarig för en skolklass, ett daghem eller ett äldreboende kan du göra en gruppregistrering. Som grupp kommer du att få tillsänt dig tilläggsmaterial så att din resa blir intressant för hela gruppen. Detta material hittar du även under fliken material.

1.

Klicka in dig på Anmäl dig och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Starten går lördag den 10 september. Missar du starten kan du anmäla dig när som helst under kampanjtiden 10.9-19.11. Titta på Östersjökartan så ser du var vi just nu befinner oss på vår virtuella vandring. För kampanjens del är alla kilometer viktiga, så kom med i Gåkampen när som helst under kampanjtiden.

2.

Då du registrerat dig handlar det enbart om att under kampanjtiden samla på sig kilometer. Du kan promenera, stavgå eller springa när och hur som helst. Du kan välja ett samtalsämne som du själv kan fundera på eller diskutera med dem du promenerar med. Enligt eget samvete mäter eller uppskattar du dina kilometer. Logga gärna in på Gåkampens webbplats varje dag och fyll i dina kilometer. På så sätt registreras ditt kilometerbidrag och du är aktivt med i kampanjen.

3.

Då du fört in dina kilometer kan du se hur många kilometer alla i kampanjen nu har gått. Vårt mål är att tillsammans gå 2 miljoner kilometer. Du kan också hela tiden följa med hur många kilometer du hittills avverkat i kampanjen. Går du i snitt 5 kilometer om dagen klarar du av den virtuella resan runt Östersjön. Vill du delge dina tankar och åsikter om samtalsämnet du valt, gå in och berätta för oss alla andra om det!

Vasa, Finland

Vasa – Helsingfors 12.11 – 19.11 370km 420km

Välkommen till Vasa i Österbotten. Karl IX grundade år 1606 en stad på handelsplatsen i Mustasaari. Staden fick namnet Vasa år 1611 efter Sveriges då regerande kungaätt Vasaätten. Vasa stad har omkring 67 000 invånare. I Vasa hittar du bland annat Österbottens museum och Kvarkens Naturcentrum Terranova. På Terranova bekantar du dig med Kvarkens skärgård som 2006 valdes till Finlands första naturarv på Unescos världsarvslista. Promenera i Kvarkens vackra skärgårdsnatur, antingen en kortare naturstig eller en längre tur längs med någon av kvarkens vandringsleder.

Vilken stor händelse drabbade Vasa år 1852?

Stockholm, Sverige

Stockholm – Vasa 05.11 – 11.11 460km 1068km

Välkommen till Stockholm. Sveriges huvudstad Stockholm grundades av Birger Jarl 1252. Stockholm var en perfekt plats för handel eftersom landvägen mellan Uppland och Södermanland möter både Östersjön och Mälaren här. Stockholms kommun har kring 871 952 invånare. Tätorten i sin tur har cirka 1,4 miljoner invånare och Storstockholm cirka 2,2 miljoner invånare. Visste du att Stockholm ibland kallas för Nordens Venedig eftersom staden ligger på många öar. Kanske vill du upptäcka Stockholm genom att paddla eller cykla.

Vilka tre av Unescos världsarv ligger i Stockholmsområdet?

Köpenhamn, Danmark

Köpenhamn – Stockholm 29.10 – 04.11 522km 610km

Velkommen til København. Nu har vi kommit till Danmarks huvudstad Köpenhamn. Köpenhamns kommun har cirka 580 000 invånare, medan Hovedstadsområdet, som motsvarar Köpenhamns tätort, har cirka 1,25 miljoner invånare. Storstadsområdet har nästan 2 miljoner invånare. Staden grundades på 1000-talet av biskop Absalon Hvides. I Köpenhamn hittar du bronsstatyn Den lille havfrue (Den lilla sjöjungfrun) som är skapad av Edvard Eriksen efter H.C Andersens saga. I Köpenhamn lönar det sig att röra sig med cykel då staden har mycket bra cykelbanor.

Vad kallas nöjesparken i centrala Köpenhamn som är en av de största turistattraktionerna i Danmark?

Lübeck, Tyskland

Lübeck – Köpenhamn 22.10 – 28.10 234km 271km

Willkommen in Lübeck, välkommen till Lübeck. Denna nordtyska hamnstad ligger vid floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein. Lübeck har 214,429 invånare. Staden grundades 1143 av Greve Adolf II av Schauenburg och Holstein och var ett viktigt centrum för hanseförbundet som dominerade handeln på Östersjön och Nordsjön under medeltiden. Kanske du har smakat på ”Lübecker Marzipan” som är en av delikatesserna du kan köpa i Lübeck? Ta en stadspromenad och bekanta dig med den vackra staden, till exempel en tidsresa genom vackra gamla stan.

Vilken ort kallas ”Lübecks vackraste dotter”?

Gdansk, Polen

Gdansk – Lübeck 15.10 – 21.10 520km 680km

Zapraszamy do Gdańska, välkommen till Gdansk. Staden är huvudstad i Pommerns vojvodskap i Polen. Gdansk har ungefär 461 531 invånare, och storstadsområdet 1,3 miljoner invånare. Gdansk nämns för första gången i skrift år 997 men staden grundades 1224 eller 1225. Gdansk har också varit känd under det tyska namnet Danzig. Gdansk var en av de större medlemmarna i Hanseförbundet. Gdansk är bland annat känt för sin baltiska bärnsten och var ett viktigt center för bärnsten redan under medelåldern. I Gdansk kan du bekanta dig med spännande sevärdheter genom att promenera eller cykla.

Baltisk bärnsten förekommer runt hela södra Östersjön, vad är egentligen bärnsten?

Klaipėda, Litauen

Klaipėda – Gdansk 08.10 – 14.10 220km 374km

Sveiki atvykę į Klaipėdą, välkommen till Klaipeda. Klaipeda är Litauens tredje största stad med omkring 160 000 invånare. Staden är Litauens äldsta och det sägs att staden grundades 1252 och fick Lübecks stadsrättigheter 1258. Staden har också gått under namnet Memel. Klaipeda är Litauens enda hamn mot Östersjön och ligger vid inloppet till Kuriska sjön. Här kan du ta en promenad och titta på alla de vackra skulpturer och statyer som staden är känd för. Vill du upptäcka mer kan du hyra en cykel och ta färjan över till Kuriska näsets fina sanddyner.

Var byggdes segelfartyget Meridianas som du kan besöka i Klaipeda?

Riga, Lettland

Riga – Klaipėda 01.10 – 07.10 230km 308km

Laipni lūdzam Rīgā. Välkommen till Baltikums största stad, Riga. Riga är Lettlands huvudstad och har 696 593 invånare. Riga ligger vid floden Daugava och har historiskt varit Baltikums viktigaste handelsstad. Staden grundlades av Albert av Riga år 1201. Denna mysiga stad är känd för sina vackra hus i art nouveau-stil. Riga har ungefär 800 art nouveau-byggnader, den ena mer utsmyckad än den andra. Riga är en perfekt stad att promenera i och om du vill kan du ta trapporna upp i S:t Peterskyrkan i gamla stan för en vacker vy av hela Riga.

Vad är det tyska namnet på stilarten art nouveau?

Tallinn, Estland

Tallinn – Riga 24.09 – 30.09 280km 310km

Tere tulemast Tallinna, välkommen till Tallinn. Estlands huvudstad Tallinn har kring 440 000 invånare. Den danska erövringen av Estland år 1219 räknas som början på Tallinn som stad men staden nämns för första gången i historiska dokument år 1154. Tallinn har även hetat Reval. Tallinns Gamla stan, Vanalinn, finns med på Unescos lista över världsarv. Ta en promenad och njut av den medeltida miljön i Gamla stan. Ett tips är en guidad tur i Tallinns underjordiska gångar. För ivriga motionärer kanske Tallinns tv-torns trapptävling kunde vara något.

Vad menar man med ”Den sjungande revolutionen”?

St Petersburg, Ryssland

St Petersburg – Tallinn 17.09 – 23.09 317km 363km

Добро пожаловать в Санкт-Петербург, Välkommen till Sankt Petersburg. Sankt Petersburg är den näst största staden i Ryssland med sina 5,2 miljoner invånare. Staden ligger vid floden Nevas utlopp i Finska viken. Sankt Petersburg grundades av den ryske tsaren Peter den store år 1703. Staden har också haft namnen Petrograd och Leningrad men tog tillbaka namnet Sankt Petersburg efter en folkomröstning 1991. I Sankt Petersburg kan du besöka ett av världens främsta konstmuseum, Eremitaget, som består av många byggnader. Varför inte besöka staden på vintern och åka skridskor på någon av stadens skridskobanor.

Vad heter palatset i barockstil i Sankt Petersburg där de forna tsarerna bodde?

 

 

Helsingfors, Finland

Helsingfors – St Petersburg 10.09 – 16.09 300km 390km

Tervetuloa Helsinkiin. Finlands huvudstad, Helsingfors, har 630 752 invånare och huvudstadsregionen (Helsingfors, Vanda, Grankulla och Esbo) har över 1,1 miljoner invånare. Staden ligger vid Finska viken och grundades av Gustav Vasa år 1550. Alexander den I gjorde Helsingfors till huvudstad år 1812, efter att Finland hade blivit ett autonomt storfurstedöme under ryska kejsardömet 1809. Samtidigt byggdes hela staden om och Helsingfors fick sitt unika empirecentrum. I Helsingfors kan du ta en promenad på Sveaborg, som är en av Helsingfors största turistattraktioner och finns på Unescos världsarvslista.

Vad heter det största regelbundna sportevenemanget i Helsingfors?

Logga in

Inte registrerad ännu? Registrera dig nu!