Samtalsämnen

Att gå och prata med kompis får tiden och tankarna att flyga samtidigt som avstånden verkar bli kortare. Här har vi samlat några ämnen som vi tycker att är intressanta och som vi gärna hör din åsikt om. Du är välkommen att fortsätta diskussionen här på vårt forum.

Min barndoms stränder

Vilka minnen har du av dina barndoms stränder? Kanske är dina strandminnen från olika årstider?

Delta i samtalet »

Vilka är dina friskfaktorer?

Det är viktigt att vi har tid att göra sådant som vi mår bra av. Vilka är dina resurser i vardagen och vad njuter du av?

Delta i samtalet »

Vad skapar en god skola?

Många faktorer bidrar till en trevlig och trygg skolmiljö. Vad tycker du är viktigt för en god skola?

Delta i samtalet »

Hur hittar jag kompisar att motionera med?

Vi mår bra av att röra på oss i naturen, gärna tillsammans med andra. Hur har du hittat din motionskompis?

Delta i samtalet »

Hur motiverar du dig till regelbunden motion?

Vi behöver röra på oss regelbundet. Det spelar inte så stor roll vilken typ av motion det är, bara den blir av. Hur motiverar du dig till att motionera regelbundet?

Delta i samtalet »

Den gamle och havet

Vilka associationer väcker Hemingways rubrik "Den gamle och havet"?

Delta i samtalet »

Hurdan är eller var din skolväg?

Har du cyklat, promenerat eller kanske åkt skidor till skolan?

Delta i samtalet »

Vad gör du för Östersjön?

Vilken sorts Östersjö lämnar vi i arv åt våra barnbarn?

Delta i samtalet »

Hur kan vi minska matsvinnet?

I Finland slänger vi 23–24 kg ätbar mat per person/år. Hur kan vi minska på detta matsvinn?

Delta i samtalet »

Kan du göra en god gärning?

Vi mår bra av att göra goda gärningar. Vad tänker du om det och vilka goda gärningar eller handlingar skulle du kunna göra inom den närmaste framtiden?

Delta i samtalet »

Hur återhämtar du dig?

Vi behöver regelbunden återhämtning för att orka med vardagens utmaningar och för att må bra. När och hur återhämtar du dig som bäst?

Delta i samtalet »

Vad är du tacksam för i dag?

Att känna och visa tacksamhet har visat sig vara bra för hälsan och välbefinnandet. Kan du visa din tacksamhet på något sätt?

Delta i samtalet »

När upplever du rörelseglädje?

Att röra på sig dagligen är viktigt för hälsan och välbefinnandet. Hur ser din rörelsehistoria ut? Hur rörde du på dig som barn t.ex. och fram till i dag?

Delta i samtalet »

Vilka vilda grödor i naturen känner du till?

Vilka har du ätit? Vilka kan du tänka dig att pröva på?

Delta i samtalet »

Vasa, Finland

Vasa – Helsingfors 12.11 – 19.11 370km 420km

Välkommen till Vasa i Österbotten. Karl IX grundade år 1606 en stad på handelsplatsen i Mustasaari. Staden fick namnet Vasa år 1611 efter Sveriges då regerande kungaätt Vasaätten. Vasa stad har omkring 67 000 invånare. I Vasa hittar du bland annat Österbottens museum och Kvarkens Naturcentrum Terranova. På Terranova bekantar du dig med Kvarkens skärgård som 2006 valdes till Finlands första naturarv på Unescos världsarvslista. Promenera i Kvarkens vackra skärgårdsnatur, antingen en kortare naturstig eller en längre tur längs med någon av kvarkens vandringsleder.

Vilken stor händelse drabbade Vasa år 1852?

Stockholm, Sverige

Stockholm – Vasa 05.11 – 11.11 460km 1068km

Välkommen till Stockholm. Sveriges huvudstad Stockholm grundades av Birger Jarl 1252. Stockholm var en perfekt plats för handel eftersom landvägen mellan Uppland och Södermanland möter både Östersjön och Mälaren här. Stockholms kommun har kring 871 952 invånare. Tätorten i sin tur har cirka 1,4 miljoner invånare och Storstockholm cirka 2,2 miljoner invånare. Visste du att Stockholm ibland kallas för Nordens Venedig eftersom staden ligger på många öar. Kanske vill du upptäcka Stockholm genom att paddla eller cykla.

Vilka tre av Unescos världsarv ligger i Stockholmsområdet?

Köpenhamn, Danmark

Köpenhamn – Stockholm 29.10 – 04.11 522km 610km

Velkommen til København. Nu har vi kommit till Danmarks huvudstad Köpenhamn. Köpenhamns kommun har cirka 580 000 invånare, medan Hovedstadsområdet, som motsvarar Köpenhamns tätort, har cirka 1,25 miljoner invånare. Storstadsområdet har nästan 2 miljoner invånare. Staden grundades på 1000-talet av biskop Absalon Hvides. I Köpenhamn hittar du bronsstatyn Den lille havfrue (Den lilla sjöjungfrun) som är skapad av Edvard Eriksen efter H.C Andersens saga. I Köpenhamn lönar det sig att röra sig med cykel då staden har mycket bra cykelbanor.

Vad kallas nöjesparken i centrala Köpenhamn som är en av de största turistattraktionerna i Danmark?

Lübeck, Tyskland

Lübeck – Köpenhamn 22.10 – 28.10 234km 271km

Willkommen in Lübeck, välkommen till Lübeck. Denna nordtyska hamnstad ligger vid floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein. Lübeck har 214,429 invånare. Staden grundades 1143 av Greve Adolf II av Schauenburg och Holstein och var ett viktigt centrum för hanseförbundet som dominerade handeln på Östersjön och Nordsjön under medeltiden. Kanske du har smakat på ”Lübecker Marzipan” som är en av delikatesserna du kan köpa i Lübeck? Ta en stadspromenad och bekanta dig med den vackra staden, till exempel en tidsresa genom vackra gamla stan.

Vilken ort kallas ”Lübecks vackraste dotter”?

Gdansk, Polen

Gdansk – Lübeck 15.10 – 21.10 520km 680km

Zapraszamy do Gdańska, välkommen till Gdansk. Staden är huvudstad i Pommerns vojvodskap i Polen. Gdansk har ungefär 461 531 invånare, och storstadsområdet 1,3 miljoner invånare. Gdansk nämns för första gången i skrift år 997 men staden grundades 1224 eller 1225. Gdansk har också varit känd under det tyska namnet Danzig. Gdansk var en av de större medlemmarna i Hanseförbundet. Gdansk är bland annat känt för sin baltiska bärnsten och var ett viktigt center för bärnsten redan under medelåldern. I Gdansk kan du bekanta dig med spännande sevärdheter genom att promenera eller cykla.

Baltisk bärnsten förekommer runt hela södra Östersjön, vad är egentligen bärnsten?

Klaipėda, Litauen

Klaipėda – Gdansk 08.10 – 14.10 220km 374km

Sveiki atvykę į Klaipėdą, välkommen till Klaipeda. Klaipeda är Litauens tredje största stad med omkring 160 000 invånare. Staden är Litauens äldsta och det sägs att staden grundades 1252 och fick Lübecks stadsrättigheter 1258. Staden har också gått under namnet Memel. Klaipeda är Litauens enda hamn mot Östersjön och ligger vid inloppet till Kuriska sjön. Här kan du ta en promenad och titta på alla de vackra skulpturer och statyer som staden är känd för. Vill du upptäcka mer kan du hyra en cykel och ta färjan över till Kuriska näsets fina sanddyner.

Var byggdes segelfartyget Meridianas som du kan besöka i Klaipeda?

Riga, Lettland

Riga – Klaipėda 01.10 – 07.10 230km 308km

Laipni lūdzam Rīgā. Välkommen till Baltikums största stad, Riga. Riga är Lettlands huvudstad och har 696 593 invånare. Riga ligger vid floden Daugava och har historiskt varit Baltikums viktigaste handelsstad. Staden grundlades av Albert av Riga år 1201. Denna mysiga stad är känd för sina vackra hus i art nouveau-stil. Riga har ungefär 800 art nouveau-byggnader, den ena mer utsmyckad än den andra. Riga är en perfekt stad att promenera i och om du vill kan du ta trapporna upp i S:t Peterskyrkan i gamla stan för en vacker vy av hela Riga.

Vad är det tyska namnet på stilarten art nouveau?

Tallinn, Estland

Tallinn – Riga 24.09 – 30.09 280km 310km

Tere tulemast Tallinna, välkommen till Tallinn. Estlands huvudstad Tallinn har kring 440 000 invånare. Den danska erövringen av Estland år 1219 räknas som början på Tallinn som stad men staden nämns för första gången i historiska dokument år 1154. Tallinn har även hetat Reval. Tallinns Gamla stan, Vanalinn, finns med på Unescos lista över världsarv. Ta en promenad och njut av den medeltida miljön i Gamla stan. Ett tips är en guidad tur i Tallinns underjordiska gångar. För ivriga motionärer kanske Tallinns tv-torns trapptävling kunde vara något.

Vad menar man med ”Den sjungande revolutionen”?

St Petersburg, Ryssland

St Petersburg – Tallinn 17.09 – 23.09 317km 363km

Добро пожаловать в Санкт-Петербург, Välkommen till Sankt Petersburg. Sankt Petersburg är den näst största staden i Ryssland med sina 5,2 miljoner invånare. Staden ligger vid floden Nevas utlopp i Finska viken. Sankt Petersburg grundades av den ryske tsaren Peter den store år 1703. Staden har också haft namnen Petrograd och Leningrad men tog tillbaka namnet Sankt Petersburg efter en folkomröstning 1991. I Sankt Petersburg kan du besöka ett av världens främsta konstmuseum, Eremitaget, som består av många byggnader. Varför inte besöka staden på vintern och åka skridskor på någon av stadens skridskobanor.

Vad heter palatset i barockstil i Sankt Petersburg där de forna tsarerna bodde?

 

 

Helsingfors, Finland

Helsingfors – St Petersburg 10.09 – 16.09 300km 390km

Tervetuloa Helsinkiin. Finlands huvudstad, Helsingfors, har 630 752 invånare och huvudstadsregionen (Helsingfors, Vanda, Grankulla och Esbo) har över 1,1 miljoner invånare. Staden ligger vid Finska viken och grundades av Gustav Vasa år 1550. Alexander den I gjorde Helsingfors till huvudstad år 1812, efter att Finland hade blivit ett autonomt storfurstedöme under ryska kejsardömet 1809. Samtidigt byggdes hela staden om och Helsingfors fick sitt unika empirecentrum. I Helsingfors kan du ta en promenad på Sveaborg, som är en av Helsingfors största turistattraktioner och finns på Unescos världsarvslista.

Vad heter det största regelbundna sportevenemanget i Helsingfors?

Logga in

Inte registrerad ännu? Registrera dig nu!